вторник, 2 април 2013 г.

Мекици





























Мекици


Необходими продукти:


около 1 кг. брашно (тип 500) и при необходимост още малко за доизмесване
1 пакетче суха мая (7 гр.)
2 супени лъжици захар
3 супени лъжици олио и отделно за пържене колкото е необходимо
2 супени лъжици твърдо краве масло
1 чаена лъжица сол
700 мл.вода












































































































Приготовление:


* Смесете водата, маята, захарта, лъжичките олио, кравето масло и 1 чашка брашно. Разбъркайте и оставете кашицата да втаса.
* Към вече втасалата смес, добавяйте пресятото брашно със солта и измесете меко не лепнещо тесто. Оставете го да втаса.
* От втасалото тесто късайте късчета с желания размер и разтеглете с пръсти, за да оформите плоско парченце, което е с дебелина около 4-5 мм.
* Изпържете във врящо олио, което да покрива мекичките поне на половина.
* Готовите мекици сервирайте топли като предложите към тях  нещо сладичко и солено, за да има избор.

Да ви е вкусно!























































Сигурна съм, че няма дом в който да не е приготвяно поне веднъж от това тестяно изделие. Аз го свързвам с баба и дядо, които готвеха на печка с дърва, но и тати правеше много вкусни мекици на електрическата. Сега на свой ред, аз пържа мекици на синовете си.






































Няма коментари:

Публикуване на коментар