сряда, 17 април 2013 г.

Нахутено пшенични питки





























Нахутено пшенични питки


Необходими продукти:


300 гр. нахутено брашно, което след 3 пресявания става 250 гр.
1 кг. бяло брашно тип 400 и още малко за доизмесване
30 гр. захар
2 кафени чашки зехтин
1 пакетче суха мая от 7 гр.
2 яйца за тестото и 1 яйце за намазване
1 чаена лъжичка сол
600 мл. вода



































































































































































Приготовление:


* Смесете 3 пъти пресято нахутеното брашно, защото има едри частици в него и при всяко преситване излизат, но на третия път почти не остават, със захарта, маята, зехтина, 2 яйца и половината от бялото брашно, което също пресейте, но веднъж за него е достатъчно. Размесете добре и налейте всичката 600 мл. вода. Отново размесете и оставете сместа да шупне.
* След като тестото е шупнало, добавяйте от бялото брашно със солта и месете до получаване на меко и почти нелепнещо тесто. Ако е необходимо, добавете му една шепичка брашно.
* Добре омесеното тесто се оставя да втаса веднъж.
* След което се рапределя на малки топчици с размерите на по-голям орех и с леко набрашняване.
* Топчиците се подреждат в тава с хартия за печене на по- голямо разстояние, за да не се слепят по време на второто втасване и печене. Със сигурност една тава няма да ви стигне за посоченото от мен количество така, че имайте го в предвид.
* Разбийте едното яйце и намажете питките преди да ги опечете, но няма да е грешно ако ги намажете и по-рано.
* Печете в предварително загрята фурна на 225 градуса (първата тава я пекох на 250 градуса и питките ми изгоряха, е вярно, че и аз ги забравих, но пък на 200 градуса суровеят). Печенето става много бързо, може би за около 7-8 минути, но аз така и не засякох точно време.
* Готовите питки намажете със зехтин, но не е задължително. Нямат нужда от покриване, защото стават изключително деликатни и мекички. Само ги оставете задължително да изстинат.


Да ви е вкусно!


От странстванията на моята леля правя едни ориенталски соленки, чийто тесто има сходен характер. Реших да пробвам като замеся хляб с част от съставките и понеже много ми хареса, тази рецепта ще си влезе трайно в домашните ми рецепти.

































































Няма коментари:

Публикуване на коментар