четвъртък, 11 април 2013 г.

Супа от горски охлюви





























Супа от горски охлюви


Необходими продукти:


1 тенджера охлюви
сол на вкус
стрит черен пипер
4-5 скилидки чесън
5-6 стръкчета магданоз
5-6 стръкчета копър
5-6 листенца салвия
3-4 супени лъжици краве масло на бучка
няколко филийки хляб


















































































Приготовление:


* Ако вие сте брали охлювите, а не са от развъдник, добре би било да ги оставите 24 часа да престоят, за да се очистят  от това, което са пасли. Аз ги връзвам в торбичка, за да не плъзнат по целия ми дом, но задължително ги измивам поне два пъти за този период, като така си поемат и въздух. Ако престоят повече, може да се наложи да изхвърлите някои от тях.
* В по-дълбока тенджера завираме вода със сол на вкус.
* Във врящата вода пускаме измитите охлюви и почти постоянно отпенваме появяващата се лига на повърхността.
* Щом поврат около половин час, можете да ги извадите от тенджерата.
* Самият бульон, прецедете през по-ситна цедка.
* Извадете ядките от черупките с помоща на остра клечица.
* Отделете стомашната част от мускулчето, за да имате чисто месце.
* Измийте добре месото и го върнете в тенджерата, като доварите супичката за още половин час.
* За да подправите бульона, смесете маслото, солта, черния пипер, стритите скилидки чесън, накълцаните билки на едно място и с част от получената ароматна смес овкусете.
* С другата част от билковата смес, намажете филийките, като ги препечете за малко на фурната.
* Сервирайте супичката топла, като предложите и от овкусените препечени филийки с билкова смес.

Да ви е вкусно!


Супата от горски охлюви я приготвям по памет от дядовата кухня.
































































Няма коментари:

Публикуване на коментар