събота, 9 март 2013 г.

Лимонадена торта





























Лимонадена торта


Необходими продукти:


2 чаени чаши брашно (тип 400)
250 гр. лимонада
1 чаена лъжичка с връх бакпулвер
50 мл. олио
6 яйца
100 гр. шоколадови бонбонки вид топченца със среда на царевични пръчки
2 банана
3-4 ягодки за украса
малко повече от 1/2 чаена чаша захар
1 щипка сол
1 пакет готова шоколадова глазура на д-р. Йоткер
1/2 горчив шоколад за украса













































































































Приготовление:


*Разбиваме 6 жълтъка със захарта до гладък крем и добавяме олиото.(ползваме миксер)
*Продължаваме да бъркаме, след това изсипваме лимонадата и пак бъркаме.
*Брашното се пресява с бакпулвера и го добавяме на два пъти като бъркаме до усвояването му.
*Отделно разбиваме 6 белтъка на гъст сняг с 1 щипка сол.
*Добавяме разбитите белтъци към всичко останало и вече на ръка с виличка внимателно разбъркваме цялата смес.
*Изсипваме подготвеното тесто в застлана с готварска хартия, кръгла тавичка или тортена форма около 22 см.
*Щом сместа е във формата добавяме част от бонбонките (оставете си за украса).Добавяме единия банан нарязан на кръгчета.
*Накрая печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.
*Готовия блат оставяме да изстине и го заливаме с шоколадовата глазура, както е препоръчано на опаковката.
*Декорираме с другия банан , шоколадовите топчета, горчивия шоколад и ягодите.
*Оставяме в хладилника за 5-6 часа да се стегне глазурата и тортата да си почине.
*Поднасяме с повод и без повод.

Да ви е вкусно!














































































































Тази торта е последствие от лимонаден кекс, който не направих, но трансформирах с допълнение от плодове и шоколадови бонбонки. Тортата е лесна и предизвикваща за още импровизации.




























































1 коментар: