четвъртък, 7 март 2013 г.

Щрудел от пълнени круши





























Щрудел от пълнени круши


Необходими продукти:


Пълнежа за 5 големи круши:


настъргана на едро ренде кора от 1/2 портокал
2 супени лъжици кашу
2 супени лъжици тиквено семе
2 супени лъжици бели стафиди
2 супени лъжици сушени боровинки
5 супени лъжици едро натрошени орехи
(всички ядки трябва да са безсолни и леко препечени)
4 пълни супени лъжици захаросан мед

За щруделното тесто:


1 пакет готово бутер тесто нарязано на тънки и дълги ленти около 0,5 см
1 яйце за намазване 
 кристална захар за поръсване
малко настъргана портокалова кора на ситно ренде за наръсване


При поднасянето:


Сваряваме заедно:
*сока на 2 портокала
*вътрешността и корите на крушите
*3 лъжици мед
Сервираме соса с част от плода, като обливаме щрудела.
Настъргваме на едри люспи от черeн шоколад.




























Приготовление:


Добре е крушите ви да са по-едри и с дръжки.
*Отрежете мъничко от дъното им, за да ги фиксирате изправени.
*Пак от долната страна издълбайте семенниците и направете достатъчно място, което ще запълните с комбинацията от ядки и сушени плодове.
*Сега ги почистете от кората, ако направите това преди да сте ги издълбали, ще се хлъзгат в ръцете ви.
*Напълнете крушите с посочената смес и сложете тапичка от бутер тестото, за да не се разтече меда по време на печенето.
*Навийте тънките ленти от бутер тесто, като започнете от основата и следвате пътя на спиралата до върха при дръжката.
*Навитите круши, намажете с разбитото яйце и поръсете с кристална захар и малко от ситно настърганите портокалови корички.
*Изпечете в предварително загрята фурна на 225 градуса.
*Щом са готови задължителни изчакайте да изстинат и така сервирайте.





























*Сервирайте с приготвения охладен сос, като сложите малко от плода в чинията и полеете добре самите щрудели, а до тях поръсите с едри люспи от горчивия шоколад. 

Да ви е вкусно!





























Надявам се, че варианта на пълнена круша под формата на щрудел, ще допринесе  за  обогатяването на трапезата ви. Можете да направите същото изпълнение с ябълки и дори с дребни плодове като сушени сини сливи или смокини. Всичко е въпрос на фантазия. 









































Няма коментари:

Публикуване на коментар