вторник, 5 март 2013 г.

Скромна портокалова торта





























Скромна портокалова торта


Необходими продукти:


За блата:


6 яйца
100 гр. белени бадеми
6 супени лъжици брашно
6 супени лъжици захар
1 пакетче бакпулвер-10 гр.
стърготини от кората на 1 малък портокал
стърготини от кората на 1/2 лимон

За крема:


1 пакет портокалов (ако не намерите може и ванилов ) готов крем без варене ( на др.Йоткер )
300 гр. студено прясно мляко
За направата му следваме инструкцията на пакетчето само, че с по-малко мляко.

За сиропирането:


сока на 2 портокала + 4 лъжички коняк


За глазурата:


2 супени лъжици захар
сока от 2 портокала
1 лъжичка царевично нишесте


За декорация:


Резени от червен портокал или какъвто сте си избрали.
Малко настъргана кора от портокалите.
Няколко листенца прясна мента.

















































































Приготовление:


*Изпичаме си бадемите на тиган или на фурната, както ви е удобно, няма правило.
*След като изстинат ги блендираме до зърнеста структура, за да се усещат, ако не разполагате с блендер, рендето също върши чудесна работа.
*Разделяме в две купи яйцата на белтъци и жълтъци.
*Белтъците избиваме на гъст сняг, а при жълтъците сипваме лимоновите и портокалови стърготини, захарта и разбиваме.
*Към жълтъците добавяме и брашното пресято с бакпулвера, като отново бием жълтъчната смес.
*Най-накрая добавяме към всичко това и белтъците, като ги бъркаме лекичко на ръка с виличка, за да не загубим пухкавостта им.
*За печене си подготвяме кръгла тавичка  около 22 см. (разбира се по желание) и застиламе с хартия за печене.
* Печем на 160-170 градуса до готовност.
*След изстиването на блата, го срязваме по средата като два диска.
*Сиропираме с коняка и сока на портокалите, като долния блат е малко по-напоен.
*Намазваме с подготвения крем само помежду им.
*Слепваме ги.
*Изливаме топлата глазура върху тортата и декорираме с няколко резена портокали и настъргана кора, като освежаваме с листенца прясна мента.
*Оставяме я за 3-4 часа в хладилника да си поеме ароматите и сервираме.

Да ви е вкусно!





























Това беше едно спонтанно изпълнение, предизвикано от купчината портокали, които бях подготвила за сокове, но после реших да направя нещо сладко и така се роди тази скромна тортичка.








































1 коментар:

  1. Скромна, а всъщност изглежда много красива и може би ще е тортата, която бих се опитала да направя за някой специален празник!

    ОтговорИзтриване