понеделник, 25 март 2013 г.

Различна бисквитена торта с вишни и шам фъстък





























Различна бисквитена торта с вишни и шам фъстък


Необходими продукти:


Замразени вишни 2 кутийки по 250 гр. всяка, може и пресни обезкостени, ако са в сезона.
4 пакета бели чаени бисквити  от по 180 гр. всеки
1 кутия краве масло от 250 гр.
50 гр. пудра захар
1 кутия Маскарпоне от 500 гр. или заместете с квасена сметана в същия грамаж
250 гр. суров шам фъстък
 2 супени лъжички ванилова есенция или заменете с налична
4 супени лъжици горчиво какао на прах
малко сладка бита сметана за декорация на тортата
4-5 лъжички вода или коняк 
няколко какаови пурички за окраса













































































































Приготовление:


* Разбиваме 2 пакета бисквити на пясъчни трохи с малко ванилов екстракт и половината от маслото, като добавяме 2-3 лъжички вода или коняк и омесваме сместа.
* Правим първия блат от тази смес в избрана форма, която е застлана с хартия за печене. Започваме с бял блат, за да има контраст при следващите редове.
* Разбиваме и другите 2 пакета с бисквити, като им добавяме останалото масло, ванилийка, малко водичка и горчивото какао. Може да се изкушите да заместите тези 2 пакета с готови какаови, но няма да се усеща така наситено аромата на какаото и пак трябва да го добавите, все пак избора си е ваш.
* Правим втория какаов блат, който полагаме върху белия.
* С половината от натрошените предварително шам фъстъци посипваме какаовия блат. 
* Смесваме на ръка маскарпонето или заквасената сметана (зависи какво сте избрали) с пудрата захар, като не прекаляваме с бъркането, за да не втечним сместа.
* Нанасяме маскарпонения слой върху бисквитените блатове. Това правим много внимателно, лъжичка по лъжичка, за да не разбутаме шам фъстъка и заглаждаме отгоре.
* Върху маскарпонето правим бордюр с шам фъстък по края на тортата и замразяваме всичко за около 2 часа.
* През това време стопляме вишните в тенджерка с малко кристална захар и оставяме да изстинат.
* Готово замразената торта гарнираме с бита сметана като шприцоваме розички до шам фъстъка .
* Бучваме през розичка по една вишна и ръсим шам фъстък на празните места.
* В средата на тортата изсипваме максимално изцедените вишни.
* Довършваме с още шам фъстък и няколко какаови пурички в центъра.
* Поднасяме деликатни резенчета по желание с малко вишнев сок.
* Тортата се съхранява на студено.

Да ви е вкусно!


Надявам се тази по-различна бисквитена торта да ви хареса, така както  се хареса и на моето семейство. Като дете прекарвах доста време с една възрастна съседка, която все ми показваше как да правя разни сладкиши и тя ме научи да смесвам натрошените бисквити с масло, а после да им придавам различни форми. Така,че съм и благодарна и то много! Сега се роди тази рецепта благодарение на основата, която някога ми беше дадена.




























































































Няма коментари:

Публикуване на коментар