събота, 30 март 2013 г.

Тотра ''Сиси'' с бял шоколад, ягоди и шам фъстък





























Тотра ''Сиси'' с бял шоколад, ягоди и шам фъстък


Необходими продукти:


За блата:


8 яйца 
1 непълна чаена чаша със захар
1 и 1/2 чаени чаши с пресято брашно + 1 щипка сол
3 супени лъжици разтопено краве масло
1 шушулка ванилия или заместете с прахообразна


















































































Приготовление:


* Разбийте целите яйца със захарта. Биенето на тази смес се осъществява на висока скорост на миксера и продължава около 10 мин. Необходимо е продължителното, енергично разбиване, за да се увеличи обема на сместа около 3 пъти и да добие пухкава консистенция.
* Чак тогава добавяме ванилията и размесваме лекичко.
* Добавянето на добре пресятото брашно се прави внимателно и на ръка, за да не спаднем пухкавата смес. Не прекалявайте с бъркането, за да не загубите мехурчетата, които при печенето на блата ще го направят пухкав и леко шуплест.
* Отделно в купичка слагаме 3-4 лъжици от тестото и кравето масло като ги объркваме, а после добавяме към общата смес и пак размесваме лекичко.
* Изливаме пандишпана във формата застлана с хартия за печене и размери около 20-22 см.
* Печем в подгрята фурна на 175-180 градуса до готовност.
* Опеченият блат се оставя да изстине и чак тогава се срязва на 2 диска.























































За крема между блатовете:


* 100 мл. сладкарска сметана се обърква с 2 супени лъжици ванилово нишесте, 1 супена лъжица краве масло и 4 квадратчета от шоколад ''Милка''.
* Всичко това се сгрява до смесване в кремообразна смес.


За сиропирането на блатовете:

100 мл. вода
100 гр. захар
1 лъжичка настъргана лимонова кора

* Смесвате и варите, след което оставяте да изстине.
* С готовия сироп сиропирате блатовете, като не прекалявате, за да не ги пренапоите.


За белия ганаш, който ще е покритието на тортата:


100 мл.сладкарска течна сметана
3 супени лъжици краве масло
200 гр бял шоколад ''Милка''

* Стопяваме продуктите на водна баня и щом са готови, измазваме много фино тортата с ганаша.

За декорацията:


150 гр. суров ситно натрошен  шам фъстък
Ягоди

* Топите ягодите до половина в ганаша и редите по бордюра на тортата .
* С шам фъстъка поръсвате повърхността и стената на тортата.
* Направете срезове с размерите на парчетата, които ще режете, но само по ганаша, за да не се напука след като се стегне.
* Оставете да престои няколко часа на студено и чак тогава сервирайте.

Да ви е вкусно!





























Тортата я приготвих за рождения си ден. Направих я  изчистена и подчертано с бял шоколад. Осланяла съм се на общо приети норми в сладкарството, без да спазвам конкретни рецепти. 
































Няма коментари:

Публикуване на коментар