четвъртък, 28 март 2013 г.

Гнезда

Гнезда


Необходими продукти:


1 кг. кълцано месо смес от телешко и свинско, но става прекрасно също така с пилешко кълцано или агнешко ( просто си подберете месо по ваш вкус)
1 сурово яйце
10 сварени яйца ( Тука е мястото да ви спомена, че тази рецепта е подходяща за Великденските празници, когато се варят много яйца ).
2-3 стръка пресен лук
3-4 филийки хляб
сол на вкус
стрит черен пипер на вкус
7-8 стръка пресен магданоз
1/2 кафена чашка олио
Свежа салатка за подложка на гнездото.
фолио за шапчици на яйцата
Приготовление:


* Направете смес от кълцаното месо, суровото яйце, олиото, наситнените пресен лук и пресен магданоз, накиснатия и добре изцеден хляб, както и черния пипер със солта.
* Оформете 10 броя големи топки и ги подредете в тава с хартия за печене или наръсена с галета, а може и с брашно.
* Бучнете по средата на всяка топка по едно сварено яйце и притиснете леко, за да се оформи  гнездо.
* За да не ви прегори горната част на яйцата, направете шапчици от фолиото, а при сервиране ще ги премахнете.
* Печете на 225 градуса.
* Сервирайте готовите гнезда върху ситно нарязана зелена салатка, поръсете щипка червен пипер върху всяко яйце и окрасете с перце от зелен лук.


Да ви е вкусно!


Тази рецепта всеки път я приготвям със смесени чувства. Предполагам, че има някой от вас, който е бил злоядо дете и родителите му са се опитвали всячески да измислят кулинарни варианти, за да го нахранят. Е, аз по принцип не бях много злояда, освен ако не ме караха да ям месо и някои специфични храни, които не понасям и до днес. Сега вече хапвам месце, но да ви кажа какво се получаваше, когато мама ми сервираше това гнездо, всеки път убедена, че аз ще си хапна месо. Аз разбира се, че ядях нещо, но резултата беше следния - от чинията изчезваха салата и само жълтъка от яйцето. Горката ми майка се беше отчаяла от мен. Но когато разказвам сега на децата си за моето детство и стигна до този момент, на тях хем им е весело, хем накрая разговора ни завършва с : '' Мамо, сега ще ни направиш ли от тези гнезда? ''... И аз разбира се правя! 1 коментар: