сряда, 27 март 2013 г.

Тас кебап






























Тас кебап


Необходими продукти:


1 кг. плешка от телешко или свинско месо
1 голяма глава лук
1 морков
1 и 1/2  супена лъжица брашно
2 супени лъжици доматено пюре
1 супена лъжица червен пипер на прах
1 чаена лъжица черен пипер на зрънца
1 чаена лъжица бахар на зърна
1 кафена чашка олио
сол на вкус
наситнен магданоз за наръсване при сервиране




















































































Приготовление:


* В сгорещено олио изсипваме нарязаното на хапки месо с размери около 2 на 4 см.
* Добавяме, наситнените морков и лук.
* Щом всичко се запържи добре, добавете доматеното пюре и брашното размити в малко водичка.
* Следва да се сложат червения пипер, черния пипер и бахара, а накрая посоляваме.
* Заливаме подправената манджичка с 500 мл. вода, покриваме с капак и задушаваме за 1 час на най-ниската степен на котлона. Ако е необходимо може да си долеете още мъничко водичка.
* При поднасяне освежете ястието с наситнения магданоз и гарнирайте с ориз или картофено пюре. По желание може да сложите повече сос.

За ориза:

300 гр. ориз
1 глава лук
1 морков
5-6 зърна черен пипер
сол на вкус
2-3 супени лъжици олио
вода малко по-малко от посочената доза на етикета на ориза
3-4 шушулчици кардамон или заместете с няколко капки лимон

* Измийте задължително обилно ориза под студена вода, докато водата се избистри.
* Изцедете го и запържете в олиото.
* Щом стане прозрачен добавете целия морков и цялата глава лук ( после ще ги извадите при сервиране).
 * Подправете, долейте по-малко вода от посочената на опаковката на ориза, похлупете, намалете котлона на най-ниска степен и без да бъркате оставете да се сготви.
* Ориза е готов щом абсорбира водата, тогава го отстранете от котлона. Махнете похлупака, за да изпръхне добре.
* Преди да сервирате извадете лука и моркова.


За картофеното пюре:


* Сварете 500 гр.  измити картофи с коричката в леко подсолена вода.
* Щом са готови, обелете ги и прехвърлете в удобна купа.
* Още докато са топли добавете бучица краве масло и сол на вкус. Намачкайте всичко с вилица или ръчна преса. В никакъв случай не ползвайте пасатор, защото консистенцията се превръща в лепило и губи автентичния си вид на пюре!  
* Разредете с предварително сварено и още топло прясно мляко до получаването на средна гъстота на пюрето и внимавайте да не го превърнете в супа!
* Сервирайте ястието докато е топло с прясно наситнен магданоз.

Да ви е вкусно!


Избора с какво да сервирате ''Тас кебапа'' е въпрос на вашият вкус. Имайки предвид, че това ястие е част от националната ни кухня, предполагам, че няма някой, който да не го е приготвял поне веднъж или поне да го е хапвал. Мога да споделя, че у дома често го правя през зимните месеци и не само.

























































Няма коментари:

Публикуване на коментар