вторник, 26 март 2013 г.

Сиропирана локумена баница с шам фъстък и орехи





























Сиропирана локумена баница с шам фъстък и орехи


Необходими продукти:


1 пакет фино точени кори-500 гр.
5 кутийки локум по ваш вкус или 3 локумени пръчки
50 гр. суров шам фъстък, който е почистен и натрошен на ситно
150 гр. сурови орехови ядки почистени и натрошени на ситно
5 супени лъжици кристална захар
4 яйца
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 кофичка кисело мляко от 2% - 350 гр.
50 мл. прясно мляко + разтворени в него 3 супени лъжици брашно (тип 450)
50 мл. олио

за сиропа:

1 ампула ванилов аромат
1 чаена чаша вода
1 чаена чаша захар








































































































































Приготовление:


* В купичка разбиваме яйцата със захарта, добавяме киселото мляко с разтворената в него сода,  прясното мляко с брашното и накрая олиото. Разбъркваме всичко. 
* Разпределете си корите по 2 една върху друга.
* Накапете тук-там от яйчената смес, на едната тясна страна посипете редичка от ядките и положете локумчета върху тях. След което навийте на руло.
* Подредете рулцата в тавичка и ги намажете с останалата смес.
* Печете в предварително подгрята фурна на 200 градуса до готовност.
* През това време си пригответе сиропа, като го сварите.
* Оставете готовата баница да изстине, а после полейте равномерно с топлия сироп.

Да ви е вкусно!



















































































Ето още една от бабините ми рецепти, на която тя казваше сладка Локуменица. С тази локумена баница, засладяването ви е гарантирано!


































































1 коментар: