понеделник, 25 март 2013 г.

Лимонова скумрия на фурна





























Лимонова скумрия на фурна


Необходими продукти:



1 средно голяма скумрия
1 по-голям лимон
1 средно голяма глава стар лук
5-6 стръка копър
5-6 стръка магданоз
стрит черен пипер на вкус
светъл соев сос ( вместо сол)
1-2 супени лъжички олио
алуминиево фолио за покриване на тавичката

Преценете си според вашите хранителни навици дали това ще е порция за двама или за един човек. Това ще ви даде възможност да определите бройките при закупуване на рибата и всички останали продукти. 































За гарнитурата:


Сварени картофи, цели с кожицата в подсолена вода. После обелени и нарязани на неравномерни късчета, овкусени с малко сол, олио и оцет на вкус. Добавя им се 4-5 стръка наситнен магданоз, 4-5 стръка наситнен копър и още толкова наситнен пресен лук (ако не сте в сезона на пресните подправки, заменете само с глава стар лук, без билките). Всичко се обърква.

За зеленото канапе се използва рукола или друга зелена салатка. Добавят се и няколко търкалца лимон.






























Приготовление:


* Скумрията се почиства от вътрешности, глава и опашка.
* Правят се 4-5 среза от двете страни на рибата.
* Мариноваме я със соевия сос за 30 мин.
* Нарязваме лимона на полумесеци, наситняваме магданоза и копъра.
* Маринованата скумрия натриваме с натрошения черен пипер и мушваме във всеки прорез парче лимон, както и в коремната кухина.
* В тавичката постиламе от лука, който е нарязан на полумесеци и добавяме останалия лимон.
* Поставяме рибата върху лучено-лимоновото легло, поръсваме я с олиото и посипваме обилно зелените подправки.
* Завиваме тавичката с алуминиево фолио , за да се задуши в лимоновия аромат и печем на 250 градуса за 20 минути..
* След това време откриваме рибата и запичаме до златисто без фолиото.
* Поднасяме скумрията върху канапе от рукола или прясна салата, добавяме картофената гарнитура и завършваме с лимонови резенки.


Да ви е вкусно!


Това е поредната рибна рецепта на моето семейство. Чудесна е за горещите летни дни, но и през студените месеци идеално се вписва в ежедневните менюта. 






























Няма коментари:

Публикуване на коментар