събота, 23 март 2013 г.

Ориенталско къббе































Ориенталско къббе


Необходими продукти:


За обвивката:

250 гр. телешко без жили, ситно смляно
250 гр. ситно натрошен булгур
сол на вкус
1 чаена чашка вода за накисване на булгура
1 глава лук ситно накълцана

Микс от подправки:

стрит черен пипер- 1/2 кафена лъжичка
стрит сладък бахар- 1/2 кафена лъжичка
стрити семена от 2 шушулки кардамон
2 щипки канела на прах
1 щипка карамфил на прах
2 щипки индийско орехче на прах
2 щипки стрит кимион

За пълнежа:

250 гр. смляно телешко без жили
1 глава ситно накълцан лук
1 стрък пресен лук ситно накълцан
2 стръка пресен магданоз ситно накълцан
2 супени лъжици кедрови ядки
2 супени лъжици зехтин за пържене на пълнежа и 1/2 кафена лъжичка от микса подправки

За пържене на целите къббета може да използвате олио, но ако имате възможност по-вкусни ще се получат с растително масло от ориенталски магазин.
Сосът за топене на къббето е от кисело мляко с малко сусамов тахан и наров екстракт, но ако вашето небце не възприема ориенталските добавки, както и подправки, винаги можете да ги замените по вкуса си, тогава обаче те ще загубят екзотичния си аромат.














































































































Приготовление:


* Накиснете булгура в 1 чаша вода, до абсорбирането и.
* Смесете булгура, телешкото, лука, солта и подправките. Размесете добре.
* Използвайте блендер или месомелачка за да смесите всичко до възможно по-фина смес.
* В тиган запържете плънката от посочените продукти: телешко, лук стар и пресен, подправки, сол.
* Оставете плънката да изстине и чак тогава я използвайте.
* Откъснете топче с размерите на голям орех от сместа с булгура и започнете да го оформяте.
* Трябва ви купа със студена вода до вас, за да може от време на време да си топите при нужда пръстите и да охлаждате възглавничката на ръката си.
* С показалеца на едната ръка направете дупчица в топчето, което е в другата ви длан. Ако сместа лепне, намокрете си пръста. Трябва да получите конус, който да напълните с малко плънка и да затворите от горната страна.
* Старайте се формата на къббето да е вретеновидна. Ако ви е трудно, просто направете топче с пълнеж в средата.
* Колкото по-тънки са стените на къббето, толкова по-добре ще изглежда, което изобщо не е задължително.
* Подготвените къббета се пържат в дълбока и силно сгорещена мазнина.
* Поднесете с кисело мляко и свежа салатка.

Да ви е вкусно!

























































Рецептата е от странстванията на любимата ми леля, както и още много други лакомства от Ориента.
Бих искала да допълня, че можете да пълните къббетата и с други плънки, например пържен лук със стафиди или просто да ги оставите кухи само с бучица масло.


















































































Няма коментари:

Публикуване на коментар