петък, 22 март 2013 г.

Обикновена торта





























Обикновена торта


Необходими продукти:


За ваниловия блат:

4 яйца
120 гр. захар
2 супени лъжици вода
100 гр. брашно
1 прахче ванилия

За какаовия блат:

4 яйца
120 гр. захар
2 супени лъжици вода
100 гр. брашно
2 супена лъжица какао


За крема:

500 гр. сладкарска сметана
1 пакетче ароматизирано нишесте по избор ( аз използвах Irish )
1 литър прясно мляко за крема
Сок от 1 и 1/2  компот от кайсии за сиропиране
Кувертюр или черен шоколад за декорация
50 гр. цели изпечени безсолни лешници за декорация






Приготовление:


* За белия блат разбиваме 4 жълтъка със 120 гр. захар и 2 супени лъжици вода за бухване на сместа. 
* Разбиваме 4 белтъка до много гъста снежна маса.
* Смесваме внимателно яйцата, като добавяме белтъците към жълтъците, защото са по-леки и са пълни с въздух, който ще направи в последствие пандишпана пухкав.
* След като нежно сме смесили яйцата добавяме на няколко пъти брашното с ванилията и пак внимаваме при разбъркването.
* Тази смес разстиламе задължително върху хартия за печене, която сме поставили в оригиналната тава на фурната.
* Използваме тази тава, защото ни трябва тънка платка с дебелина не повече от 0.5 см.
* Печем 10-15 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.
* С какаовия блат повтаряме процедурата на разбиване и смесване, като само заместваме ванилията с какао.
* Изпичаме по същия начин и какаовата платка.
* Щом са готови се разрязват на 4 части за квадратна торта. 
* Следва направата на крем, като просто следвате инструкцията на пакета.
* Млякото го използваме за сваряването на крема.
* В друга купа разбиваме сладкарската сметана до гъстотата за използване при шприц или пош.
* Разрязаните платки се редуват, първо ванилова, а после какаова и така до свършването им.
* Щом поставим основната платка на избрана повърхност и я сиропираме с кайсиевия сок от компота, като внимаваме да не я окъпем, защото ще се разпадне.
* После разпределяме крем по цялата повърхност и поставяме втората платка.
* Процедурата се повтаря.
* Ако се получи крема да се изчерпи, довършваме последните платки с бита сметана.
* Сглобената торта се измазва цялата със сметана.
* С пош или шприц правим бордюр по края на тортата с розички.
* Върху всяка розичка поставяме по 1 лешник.
* Настъргваме на едро ренде шоколада и наръсваме отстрани както и отгоре като внимаваме розичките да си останат бели.
* Оставяме тортата за една нощ на хладно да се стегне, а пандишпана да поеме крема.
* Тортата е много крехка и деликатна на вкус.

Да ви е вкусно!


















































































ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, СКЪПИ!


2 коментара:

  1. Здравей, Сиси! С интерес следя рецептите, които публикуваш във форума! Имам въпрос за тази торта. Мога да я сиропирам със захарен сироп, нали? Не обичам да сиропирам със сок от компот, а карамелизирам захар и правя сироп. Надявам се и така да стане вкусна тортата.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Герганче! Да, разбира се,че можеш да сиропираш със захарен сироп с наситеност на сладост по твоя вкус. Както да имровизираш с крема и самата декорация. Аз трябваше да направя някаква семпла торта за рождения ден на мъжа ми, за това се съобразих с неговия вкус.
    Ще се радвам ако съм ти полезна и за в бъдеще.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване