сряда, 20 март 2013 г.

Риба Сафрид в лозови листа





























Риба Сафрид в лозови листа


Необходими продукти:


1 кг. сафрид средно голям, желателно е, да е пресен, но ако нямате става и замразен (това са около 40 рибки)
лозови листа, колкото е броя на рибките (също е желателно да са пресни, но ако нямате стават замразени или от буркан)
40 стръка магданоз
10 стръка гюзум (джоджен)
1-2 глави чесън (около 8-10 скилидки)
мляна морска сол на вкус
млян черен пипер на вкус
1 лимон (половината е за готвене, а другата половина за декорация на готовата храна)
50 мл. зехтин
 за гарнитура сварен ориз натюр













































































































Приготовление:


*Почистваме добре сафрида, като освен вътрешностите, отстраняваме и главите. Можем да използваме пресни лозови листа без да ги бланшираме, но ако не са в сезона стават от буркан или замразени възстановени в гореща вода. 
*Плънката приготвяме като наситняваме гюзума и магданоза, а чесъна стриваме на кашица, посоляваме и подправяме с черния пипер, изцеждаме накрая половината лимон.
*С получената смес слагаме по една чаена лъжичка в коремната кухина на рибките.
*В супена чиния изливаме зехтина и потапяме всяко лозово листо, като оставяме да се изкапе излишната мазнина. 
*В плитка чиния поставяме намазаното листо, посипваме 1 чаена лъжичка от готовата смес, а върху нея поставяме рибката, но внимаваме да не разсипем плънчицата.
*След което завиваме рибката на пакетче или както се завиват сърми.
*Подреждаме готовите пакетчета в тавичка и печен на 250 градуса до готовност. Ако искате можете да опечете рибката на скара или сух тиган.
*Сервирайте готовия сафрид между две ивици сварен пръхкав ориз без никакви подправки (може да е само леко осолен) и добавете резенки лимон, а за свежест стръкче пресен гюзум.

Да ви е вкусно!




















































Рецептата е донесена от баба ми с много други гръцки рецепти и се приготвяше лятно време доста често от татко и леля, но все пак при баба рибата беше най-вкусна! Сега аз я приготвям на моите синове.






















































Няма коментари:

Публикуване на коментар