събота, 2 март 2013 г.

Домашен хляб






























Домашен хляб


Необходими продукти:


1 пакетче суха мая 10 гр.
2 водни чаши с вода (желателно е да не е варовита, може да си купите бутилирана изворна )
4 супени лъжици кисело мляко
2 супени лъжици олио
1 супена равна лъжица сол
2 супени лъжици с връх захар
около 1 и 1/2 кг. бяло брашно (тип 500)





























Приготовление:


*Замесваме си маята с 1 чашка от водата ( да е хладка), 2 супени лъжици захар и няколко лъжици от брашното до получаване на средна каша и оставяме да втаса.
*Щом маята е втасала добавяме останалата вода, олиото, киселото мляко  и започваме да пресяваме по малко брашно със солта, като едновременно разбъркваме с пръсти.
*Добавяме толкова брашно, колкото е необходимо за да се замеси меко не лепнещо тесто и прехвърляме на работния плот, върху който ще месим.
*Тестото се меси докато структурата му стане еластична и гладка.
*Тогава го оформяме в желания вид за хляб или няколко хлебчета .(Аз направих два големи хляба)
* Покривам хлябовете с брашно и ги оставям да втасат на стайна температура около 30 градуса или близо до топла фурна.
*Когато видите, че тестото се е надуло и обема му се е утроил, може да печете в предварително загрята фурна на 250 градуса.
*Преди да пъхнем хляба в загрятата фурна, напръскваме с мокра ръка самата фурна, за да се образува пара, която ще подобри качеството на хляба по време на печене.
*Щом хлябовете порозовеят би трябвало да са готови, но все пак си преценете, да не ги извадите клисави или да ги прегорите.
*Готовите хлебчета се покриват с 3-4 слоя кърпи, за да омекне малко коричката.
*Можете да ги поднесете с краве масло, бучка саламурено сирене, шарена сол, глава лук или да е допълнение към всяко основно ястие, както и основа за вкусни сандвичи.


Това е обикновен домашен хляб, който ме е учил тати да правя и аз много го обичам, както и семейството ми го предпочита. 

Да ви е вкусно!




























2 коментара:

  1. Много добре обяснено! За първи път някой дава правилна последователност на продуктите - първо мокрите съставки и след това се прибавя брашното! Това съм го разбрала от опита си и всичко, което започне с .... направете кладенче и сипвайте ... е много подвеждащо за хора, които за първи път се опитват да месят тесто! Поздравления, Славяна! Дано Ви четат повече начинаещи "готвачи"! Има какво да научат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за посещението на скромното ми кътче и положителните думи! Зная,че съм песъчинка от пясъка в огромната пустиня на любители кулинари, като вероятно не пиша нещо повече от това, което всеки знае да приготви у дома, но така обичам да готвя, че ми се искаше да си създам мое местенце където да споделям рецептите, които знам. Отначало не вярвах,че изобщо някой ще погледне моите писания, а сега се радвам като малко дете на всяко писмо в пощата си, да не говорим за коментарите, които са рядкост. Непрекъснато се питам дали правя нещата правилно...А вашите думи ме накарах да се почувствам полезна и щастлива!

      Изтриване