вторник, 19 март 2013 г.

Спаначена баница





























Спаначена баница


Необходими продукти:


1 пакет готови фини кори за баница
4 броя яйца
150 гр. краве сирене
1 кофичка 2% кисело мляко (400 гр.)
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
олио за напръскване на корите
400 гр. пресен спанак 
1 щипка сол


















































































Приготовление:


*Първо почистваме спанака, накъсваме го на едри части и във вряща вода леко го бланшираме с щипка сол.
*Оставяме да се отцеди добре от водата и преминаваме към яйчената смес.
*За тази смес просто си разбиваме яйцата с киселото мляко, в което е добавена содата бикарбонат.
*В друга купичка натрошаваме на ситно кравето сирене.
*Сглобяването на баницата е подобно на Домашна баница със сирене.
*Разстиламе една кора, капваме само на половината малко олио, разнасяме и сгъваме на две. Така и другата половина от кората се намаслява.
*Върху сгънатата вече кора, капваме пак малко олио, слагаме 4-5 супени лъжици от яйчената смес, разпръскваме спанак (разпределете си го предварително според броя на корите, за да ви стигне) и най-отгоре посипете малко сиренце.
*Кората я навиваме на хлабаво руло, което завиваме на охлювче.
*Така повтаряме процедурата, при всяка следваща кора и подреждаме в тава.
*Подготвените охлювчета, напръскваме с малко олио (не прекалявайте с олиото, за да не стане мазна баницата после) и разпределяме от яйчената смес върху всяка баничка.
*Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до леко зачервяване.
*Готовите банички се намазват с олио за гланц и се покриват с кърпа.
*Поднасят се студени. Подходяща напитка към тях би била чаша студен доматен сок или класическия айрян.

Да ви е вкусно!





























Баничката като рецепта е от мама, аз само сменям спанака с лапад, парена коприва, пресен лук и други зелени комбинации, а понякога я правя с прясно мляко или газирана вода, изобщо както дойде и каквото имам в хладилника. Има и една хитринка, за да ви остане баницата пухкава и надута. Веднага след като се извади от фурната се обръща самата тава  върху две височинки, да речем чинии, но за да не се разпадне, трябва още в началото дъното на тавата да се намаже с яйчена смес и течностите да са оскъдни иначе рискувате да я ядете направо от плота. И понеже сега е пролет все по-често правя баница и всякави други храни с пресни зелении. Ако все още не сте пробвали, опитайте този вариант, гарантирано вкусен е, разбира се, за тези които обичат спанак и подобни продукти!





















Няма коментари:

Публикуване на коментар