петък, 15 март 2013 г.

Хлебни питки със семена






























Хлебни питки със семена


Необходими продукти:


За разтварянето на маята:

1 пакетче суха мая (7 гр.)
1 супена лъжица захар
100 мл. хладка вода

Продуктите за хлебчетата:

500 мл. вода
1 кг. брашно (тип 400) и ако е необходимо още малко за доизмесване
40 мл. зехтин (не го замествайте с друга мазнина)
1 кафена лъжичка сол
50 гр. семена кафяв сусам
40 гр.семена черен сусам
60 гр. белени тиквени семки

За поръсване и намазване на питките:

Първо суровите питки се намазват със смес от 3 лъжици вода,1 лъжица захар и 2 лъжици олио. Отгоре се наръсват със семена по 10-20 гр. от вид.




































































































































Приготовление:


*Първо си разтваряме маята с брашно, захар и хладка вода, като я оставяме да шупне.
*В удобен съд за месене изсипваме маяната смес, водата, зехтина, семената и добавяме по малко от пресятото брашно със солта докато месим.
*Щом тестото се омеси малко, можем да го прехвърлим на работния плот и с добавка на брашно да го доизмесим до гладко, меко и  не лепнещо тесто.
*Оставяме го за 10 мин. да си почине, а после оформяме хлебчета в желания вид и размер. (Аз разделих тестото на малки топки. Всяка топка разточих на фитил. Всеки фитил вързах на двоен възел.)
*Подреждаме хлебчетата върху хартия за печене в тава, на разстояние едно от друго , за да имат на къде да ''растат''.
*Оставяме ги да втасат, докато обема им се утрои.
*След което ги намазваме с подготвената захарна водичка, а отгоре наръсваме със заделените семена.
*Печем в предварително загрята фурна на 250 градуса.
*Готовите хлебчета се намазват с малко олио и напръскват с водичка. Покриваме за 10-15 минути с дебела кърпа.

Да ви е вкусно!








































































































































Не знам дали заради финото брашно и зехтина, но хлебчетата станаха нежни и деликатни като козуначени изделия. А добавката на семена засили аромата на пресен хляб. След като комбинацията със зелена салата беше успешна,  опитахме с мед и масло, но за други комбинации не остана нищо, защото хлебчетата свършиха. Тази имровизация явно ще се повтаря пак.































































Няма коментари:

Публикуване на коментар