вторник, 12 март 2013 г.

Паста ''Дзити'' с бешамел




























Паста ''Дзити'' с бешамел


Необходими продукти:


1 пакет паста ''Дзити'' (дълги макарони с кухина в средата)
1/2 кг. телешко мляно месо
млян черен пипер на вкус
сол на вкус
няколко лъжички зехтин за пърженето на каймата
1 шепа ситно нарязан магданоз
3 домата
2 щипки сух  босилек
40 гр. краве масло
кашкавал за наръсване
3 яйца
6 супени лъжици брашно
400 гр. прясно мляко























































Приготовление:


*Сваряваме пастата във вряща подсолена вода.
*Намазваме тавата с малко зехтин и изсипваме половината от сварената и отцедена паста.
*Приготвяме първата смес за заливане.
*Запържваме телешката кайма с малко от черния пипер, босилека и настърганите домати, които предварително сме обелили. Овкусяваме със сол и прибавяме наситнения магданоз.
*С готовата смес посипваме пастата в тавата.
*Слагаме втори ред от пастата и приготвяме бешамеловата заливка.
*В по-дълбок съд топим маслото с малко зехтин и на ниска температура добавяме брашното да се запържи. Посоляваме и овкусяваме с черен пипер. 
*Добавяме на тънка стуйка млякото и бъркаме непрекъснато с готварската тел, за да не допуснем бучки в сместа. Щом бешамела се сгъсти, дръпваме тигана от котлона и добавяме разбитите яйца, като продължаваме да бъркаме. Когато соса заприлича на крем поливаме втория ред от пастата.
*Така подготвените ''Дзити ''се покриват с тънък слой настърган кашкавал.
*Печете докато повърхността се зачерви.
*При сервиране може да наситните пресен магданоз и да поръсите пастата, както и да добавите пресен домат за свежест.

Да ви е вкусно!





























Тати правеше тези макарони, но слагаше пръчка канела и няколко карамфилчета, които после махаше. Името на това  гръцко макаронено ястие е ''Пастицио'', а това е моя вариант, но колкото и да променям рецептата, няма как да избягам от корените си.





































Няма коментари:

Публикуване на коментар