неделя, 10 март 2013 г.

Ръжено - пшенична питка с маслини





























Ръжено - пшенична питка с маслини


Необходими продукти:


1 чаена чаша бяло брашно
2 чаени чаши ръжено брашно
1 чаена чаша бяло брашно и ще ви е необходимо още малко ''на око'' за доизмесване 
2 яйца
100 гр. обезкостени по-сухи маслини
1 супена лъжица с връх захар
1/2  кафена лъжичка сол
1/ кофичка кисело мляко (150 гр.)
1 чаена чаша прясно мляко (150 мл.)
1 чаена чаша вода (100 мл.)
1 пакетче краве масло (125 гр.)
1 пакетче суха мая (15 гр.)













































































































Приготовление:


*В неметална купа за месене, изсипваме прясното мляко, захарта, маята и по 2-3 лъжички от двата вида брашна.
*Разбъркваме с дървена лъжица и оставяме да втаса на топличко около 25 градуса.
*Щом сместа шупне, значи е готова за работа.
*Добавяме брашната и солта, киселото мляко с разбито само 1 яйце и белтъка на другото (жълтъка ще е за намазване) и водата. 
*Омесваме малко тестото и добавяме обезкостените и накълцани на едро маслини (изберете си по-сухи и стегнати плодове, като предварително ги обезсолите, ако са много солени).
*Вече може да прехвърлите тестото на работния плот и с добавката на малко бяло брашно да го измесите.
*Тестото е готово щом спре да лепне по ръцете.
*Разделете го на 3 топки.
*Разточете първата топка до 1 см. и намажете обилно с маслото, поставете втората отгоре и пак разточете и също намажете обилно с масло, при третата топка процедурата се повтаря.
*Навийте разточеното тесто на руло, като го усучете няколко пъти.
*Разделете отново тестото, но на 4 части, като едната е по-голяма от останалите 3 части.
*Голямата топка сложете в центъра на застланата с хартия за печене тава.
*Останали 3 топчета изтеглете на фитили, а после оплетете плитка от тях.
*Усучете плитката около топката в средата на тавата.
*Ако оформлението на питката не ви допада или ви се струва сложно, просто си оформете хляба както на вас ви харесва.
*Оставете на топло да втаса така подготвената питка.
*След като удвои обема си, намажете я с разбития жълтък.
*Печете на 200 градуса до готовност.
*Щом питката се опече, намажете с останалото краве масло и я покрийте за половин час с дебел слой кърпи.
*Това хлебче върви с рибни хайвери, маслинова паста или просто каничка зехтин.

Да ви е вкусно!


















































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар