петък, 1 март 2013 г.

Пиле в оризови кюфтенца с яйчен сос





























Пиле в оризови кюфтенца с яйчен сос


Необходими продукти:


За пилешките кюфтенца:


250 гр. едрозърнест ориз
бяло пилешко месо около 200-250 гр.
1 яйце 
сол на вкус 

За панировката:


200 гр. галета ( не съм точна колкото поемат кюфтетата )
2 яйца

За соса:


3 сурови жълтъка
1 лъжица краве масло
100 гр. натурална течна сметана
сол на вкус
50 мл. бяло вино


















































































Приготовление:


*Кюфтенцата се приготвят, като първо се сварява ориза в подсолена водичка, а после се изчаква да изстине.
*Следващата стъпка е сваряването отделно на пилешкото месо също в подсолена вода  и нарязано на малки хапки с размер около 1см. на 1 см. Също се изчаква да изстине.
*Към студения ориз се счупва 1 яйце и се разбърква добре. 
*Взима се малко оризова заготовка и се оформя кълбенце.
*В средата на кълбенцето бучваме 1 късче сварено пилешко месце и отново оформяме кълбо, като се стараем месцето да остане в центъра и да е добре покрито от ориза.
*Разбиваме отделно 2 яйца. 
*Потапяме всяко кюфтенце в яйцата.
*После потапяме в подготвената галета.
*Накрая пържим в повече олио, за да се покрият топчиците. Готови са при зачервяване на коричката.
*Изваждат се на попивателна хартия и се изчаква добре да изстинат, преди да се сервират.
*За соса объркваме всичко много добре и варим на ниска температура, като бъркаме непрекъснато до сгъстяването му. След което веднага го отстраняваме от котлона. 
*Сервираме в порция по 2 кюфтенца върху 2-3 супени лъжици от соса. Може да декорирате с наситнена червена пиперка и перца от пресен лук. 


Да ви е вкусно!





























Вкусът на леко кисел сос приел аромата на виното, чудесно се хармонира с кюфтенцата. Всъщност това си е пиле с ориз, но аз ви го предлагам по мой си начин и се надявам да ви допадне.




























Честита Баба Марта!

Няма коментари:

Публикуване на коментар