четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Горска гъбена супа под тесто




























Горска гъбена супа под тесто


Необходими продукти:


250 гр. кралски печурки
200 гр. бели печурки
150 гр. сушени гъби шийтаке
60 гр. краве масло
200 мл гъбена течна сметана или заместете с натурална
50 гр. синьо сирене
100 гр. пушено сирене 
100 гр. прошуто крудо ( може да замените с бекон или друго сурово сушено свинско месо )
вода за варене на гъбите - около 1 и 1/2 литър или по ваша преценка
наситнен магданоз за поръсване
40 гр.настърган пармезан или друго твърдо сирене
мляна морска сол на вкус
бутер тесто за покриване на супата
1 яйце за намазване на тестото
(Продуктите са за 4 броя гювечета)





















































Приготовление:


В кравето масло изпържваме прошутото, което сме нарязали на неравномерни тънки парченца. Щом то е готово, го изваждаме, а на негово място леко запържваме, нарязаните на филии гъби. 
Шийтакето се накисва предварително в гореща вода, за да омекне и да си върне свежия вид. После го отцеждаме, накълцваме на средни парчета и също запържваме.
Към готовите пържени гъби, добавяме водата. Щом супичката заклокочи, накъсваме топеното сирене, синьото сирене, посоляваме на вкус и оставяме за около 5 минути всичко да си смеси вкусовете. После дърпаме тенджерката от котлона и добавяме сметаната ( тя трябва да е била на стайна температура поне половин час преди това ). Разбъркваме и посипваме с пармезан. Отново разбъркваме и разсипваме супичката в гювечета или избраните от вас огнеупорни купички. 






















































Щом всичко се охлади, намазваме ръба на съда с разбито яйце и поставяме многолистното тесто ( тестото се съхранява до последно във хладилника ), което е изрязано по-голямо от гърлото на съда, за да го обхване цялото, като похлупак. 






















































Намазваме тестото с разбито яйце и печем в леко подгрята фурна ( за да не си спукаме гювечетата ) на 200 градуса. След 5 минути, увеличаваме температурата на 225 градуса, за да се надигне по-бързо многолистното тесто.
 Щом всичко е изпечено, трябва да поизстине за 10 минути.





















































Супата се сервира, като от похлупачето се отчупва парче и вътре се пуска изпърженото прошуто и наситнения магданоз. Може и да се постави върху цялото капаче според вашето предпочитание. 



























Този вид супа е много обичана от руския народ и е известна като ''Щи''. Аз я направих по мой вкус, с различни сирена, така, че да се хареса на семейството ми. Оригинала е много различен, но има и нещо общо, а то е тестяното покритие. 
Надявам се, да ви хареса.


Да ви е вкусно!








































Няма коментари:

Публикуване на коментар