сряда, 6 февруари 2013 г.

Домашна баница със сирене





























Домашна баница със сирене


Необходими продукти:


1 пакет готови '' Одрински ''кори
50 - 60 гр. олио
5 броя яйца
1/2 кафена лъжичка сода бикарбонат
1 кофичка 2% кисело мляко ( 400 гр. )
50 гр. газирана вода
250 гр. краве сирене
бучица масло за намазване на готовата баница

















































































Приготовление:


Разстиламе корите на работния плот ( тези са по-дебели, като домашно точените ).
Ще обработваме всяка кора по отделно. 
Започваме, като наръсваме малко олио ( около 3 - 4 супени лъжици ).
После с четчица или  ако нямате, може и с пръсти, разнасяме олиото по цялата кора. След това натрошаваме част от сиренцето, пак по цялата кора ( може да си го разпределите предварително на 8 части, защото '' Одринските '' кори са по 8 в пакет. Следва да си разбием в купа яйцата, киселото мляко, содата и газираната вода. С тази смес посипваме тук - там по кората ( може също да разделим на 8 части и малко за поливане накрая )






















































Корите вече са готови за навиване. Свиваме на отпуснато руло, за да има въздух, което при печенето ще помогне да се образуват шупли, все пак това е чара на баницата. Самите рула, навиваме на охлюви, пак отпуснати.



























Подреждаме в тава, поръсваме с малко олио и от предварително заделената яйчена смес. Печем в  загрята фурна на 225 градуса. 
Щом баницата е готова, я намазваме с краве масло и поставяме в средата на всяко охлювче по парченце от маслото. 



























Сервираме топлата и силно ухаеща баница с бучицата масло и чаша разбито кисело мляко.

Да ви е вкусно!




























Интерпретации на баници има много. Тази е една от моите. Но винаги ще си спомням първият път, когато мама ме учеше да дипля готовите кори, после баба да ги точа и да правя дърпана баница, а накрая сама достигнах до множество комбинации, включително и тази. След като има основна рецепта всичко останало е въпрос на фантазия.







































Няма коментари:

Публикуване на коментар