вторник, 5 февруари 2013 г.

Торта ''Страст''





























Торта ''Страст''


Необходими продукти:


За блатовете:


смес от 200 мл. прясно мляко + 200 мл. разбито кисело мляко + 1 супена лъжица оцет  престояват половин час 
2 супени лъжици горчиво какао на прах
1 чаена лъжичка с връхче бакпулвер
1/2 кафена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сладкарска червена боя на прах 
3 броя яйца
1 пакетче ( 125 гр. ) краве масло
400 гр пресято бяло брашно
300 гр. захар
3 прахчета ванилия 
1/2 кафена лъжичка сода бикарбонат




























За крема:


2 кофички ( общо 800 гр. ) заквасена сметана от 20%
60 гр. пудра захар


























Приготовление:


В една купа смесвам кравето масло, трите яйца, захарта и разбивам всичко с миксер до кремообразно състояние. Добавям млеката които са престояли с оцета и гася содата в тях. Отново разбивам всичко с миксер. 
В друга купа пресявам брашното , като смесвам бакпулвера, солта, какаото на прах и червената боя.
В яйчената смес добавям брашнената по мъничко и бъркам с миксера.
След като тортеното тесто е готово, го разделям на 3 части, които изпичам като отделни платки. В 22 см. тортена форма  или в тавичка, която съм  застлала с хартия за печене, изсипвам по една част  и я изпичам на 175 градуса в предварително загрята фурна.
Всяко едно блатче, още докато е топло, повивам с кърпа, а после в найлонов плик. 
Така и трите платки съхранявам за 1 нощ в хладилника, защото това ги прави по меки, но същевременно запазва тяхната характерна плътност. 
На другия ден смесвам пудрата захар с квасената сметана и полагам свежото кремче между блатовете. С него измазвам и тортата отвън.




























Най - отгоре я полях с 300 гр. разтопен шоколадов кувертюр + 1 супена лъжичка краве масло + 5 супени лъжички течна натурална сметана. Щом шоколада изсъхна декорирах с бита сметана, която оцветих в розово с 1 капчица  червена сладкарска боя.


Да ви е вкусно!












































































































Използвала съм за основа рецептата на червено кадифе, но я измених малко по мой вкус.















Няма коментари:

Публикуване на коментар