понеделник, 4 февруари 2013 г.

Риба скумрия със сос по Гръцки































Риба скумрия със сос по Гръцки


Необходими продукти:



За 5 порции  са ви необходими: 
 5 средно големи скумрии (около 200 гр.- 250 гр. всяка рибка )
1 буркан стерилизирани белени домати на парченца - 500 гр. 
100 гр. по-рядка доматена салца
1 супена лъжица ронен риган
1 щипка сух  босилек
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици оцет
мляна морска сол на вкус
зехтин за готвене
1 глава стар чесън
брашно за овъргалване на рибата
200 гр. зелени, обезкостени и задължително обезсолени маслини
5 изпечени люти чушки ( за всяка порция )
лимон при сервирането




Приготовление:


Скумриите се изчистват от главите и вътрешностите, а после се нарязват на дебели шайби - всяка около 2 см. Овъргалват се в брашно и се редят в тавата, застлана с хартия за готвене. Наръсват се със зехтин и се пекат на силна фурна (250 градуса ), до леко зачервяване.




























Соса се приготвя отделно в друга тава и също се пече във фурната.
Неговото приготвяне е следното:
Изсипваме в тавата малко зехтин ( 3 - 4 супени лъжици ) и добавяме доматеното пюре, консервираните доматени късчета, обезсолените и обезкостени, зелени маслини, почистеният чесън, който сме накълцали на ситно, добавяме и ронения риган, сухия босилек, захарта, оцета, изпечените люти чушки и накрая посоляваме на вкус с мляната морска сол.
Изпичаме соса на силна фурна (250 градуса ) до неговата готовност. 



























Сервираме порциите риба, като заливаме със соса по Гръцки, добавяме по 1 люта чушка, резенче лимон, наръсваме още малко риган и поднасяме с чаша охладено бяло вино или светла бира.


Да ви е вкусно!


Това е още една семейна рецепта, която наследих от татко.










































Няма коментари:

Публикуване на коментар