четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Баница ''Зеленчукова спирала''Баница ''Зеленчукова спирала''


Необходими продукти:


1 пакет фини точени кори - 400 гр.
олио за наръсване на корите и пържене на зеленчуците
6 броя яйца
100 гр. пушено топено сирене
200 гр. бяло саламурено сирене
2 средно големи тиквички
4 по-големи моркова


Приготовление:


*Нарежете тиквичките и морковите на тънки широки ленти, като ги разделите на една страна морковите, на друга тиквичките.
*Загрейте повечко олио и запържете, колкото да омекнат зеленчуците пак по отделно тиквички, отделно моркови, за да станат еластични.
*Отцедете добре от мазнината.
*Намаслете тава с диаметър 30 см. и подредете фина кора, после напръскайте с олио по 1 лъжичка и размажете с четка или пръсти, така процедурата се повтаря докато свършите целия пакет,като отново ви напомням да не прекалявайте с олиото, за да не стане после баницата мазна. Корите по края на тавата надипляйте, за да се получи ''рошав'' ефект. 
*В купа разбийте яйцата и натрошете сиренето.
*Излейте яйчената смес в средата на подготвените кори.
*Започваме да подреждаме зеленчуковата спирала като обикаляме първо по ръба на стената от кори, само с моркови като първи кръг, после следва втори кръг, но от тиквички, следва трети с моркови и така повтаряте докато спиралата се свие в средата на тавичката.
*Последно нарязваме топеното сирене на парченца и го подпъхваме между подредените зеленчуци, така при печенето то ще придаде чудесен аромат  на баницата.
*Печем в предварително подгрята фурна на 200 градуса.

Да ви е вкусно!


Сервирайте баницата леко топла. Тя е много вкусна и без допълнения. Надявам се да опитате, защото само така ще усетите аромата на топено сиренце, деликатните зеленчуци и хрупкавата коричка по края на баницата. Няма коментари:

Публикуване на коментар