неделя, 24 февруари 2013 г.

Малинов кекс






























Малинов кекс


Необходими продукти:


3 яйца
2 кафени чаши захар
2 чаени чаши пресято брашно
1 пакетче бакпулвер-10 гр.
1 чаена чаша кисело мляко
1 щипка сол
500 гр пресни малини (ако не са в сезона - замразени)

За глазурата:


1 чаена чаша захар
400 малини

За подготовката на формата за печене ви трябва краве масло за намазване и брашно за набрашняване.












































































































Приготовление:


*Отделяме белтъците от жълтъците.
*Разбиваме само белтъците с щипка сол до пухкав сняг.
*Отделно разбиваме жълтъците с 2 кафени чаши захар.
*Добавяме киселото мляко и пак разбъркваме.
*Пресяваме брашното с бакпулвера и го разбиваме с жълтъчната смес.
*След което изсипваме разбитите на сняг белтъци и с виличка, много нежно и внимателно смесваме двете смеси, за да запазим въздушните мехурчета в сместа.
*Най-накрая изсипваме в предварително подготвената форма за печене (намаслена и набрашнена)
*Чак тогава прибавяме пресните 500 гр малинови плодове и съвсем лекичко ги разбъркваме, защото те ще слегнат почти на дъното на формата по време на печенето.


















































































*Печем в предварително подгрята фурна на 200 градуса.
*Проверяваме с клечица на няколко пъти, за да следим кога кекса е готов опечен.
*Готовият кекс се изважда от формата и се оставя малко да изстине. 
*През това време се подготвя глазурата. От 400 гр. малини и 1 чаена чаша захар, като ги възврите в тенджерка. По време на варенето се отделя пяна както при сладката, задължително я махнете, за да имате бистра глазура. След като поври 10 минути тя е готова. 
*Оставете глазурата да изстине и чак тогава полейте обилно малиновия кекс.
*Довършете декорацията по ваш вкус и възможности. Аз използвах плодове малини, пудра захар и няколко чимширови стръкчета.

Да ви е вкусно!




























Надявам се да ви хареса кексчето ми. Малинките са чудесен плод, дори и през зимата и винаги правят десертите неустоими. 











































2 коментара:

  1. Изглежда много съблазнително!Ще опитам рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Раче, кексчето става свежичко, ще се радвам ако го опиташ и се надявам да ти хареса!

    ОтговорИзтриване