събота, 23 февруари 2013 г.

Млечни хлебчета със сусам





























Млечни хлебчета със сусам


Необходими продукти:


1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
3 супени лъжици захар с връх
1 равна супена лъжица сол
70 гр. краве масло
300 мл. прясно мляко
800 гр. бяло брашно ( тип 400, но ако не намерите може и тип 500 )
100 гр. бял сусам 
1 яйце 























































Приготовление:


*В купа изсипваме маята, захарта, млякото, 3 супени лъжици от брашното и след като смесим всичко добре, оставяме да втаса. 
*След втасването на маяната смес, започваме да добавяме по малко от пресятото брашно със солта и разбъркваме до получаването на меко тесто.
*Прехвърляме тестото на работния плот за да го доизмесим  с още малко брашно, докато спре да лепне и стане еластично.
*След обилното месене, разделяме на 3 топчета.
*Разточваме първото топче на кора с дебелина около 0,5 см. и намазваме  с част от кравето масло.
*Поставяме втората кора върху първата, като преди това малко сме я разтеглили с пръсти и пак разточваме.
*Намазваме и втората кора с чат от маслото.
* С третата топка повтаряме процедурата: разтегляне, точене, намазване с масло.
*Когато вече трите кори са разточени една върху друга, и са се сляли в една обща, ги навиваме на плътно руло.
*Разрязваме самото руло на парчета с триъгълна форма, всяко с 3 см. в основата. 
*Всяко триъгълниче завиваме от основата към върха.


















































































*Редим подготвените хлебчета в тавичка застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго така, че да имат място да "едреят" и ги оставяме да втасат  докато си утроят обема.




























*След като са втасали млечните хлебчета следва да ги намажем с разбито яйце.
*Поръсваме всяко хлебче обилно със сусам. 
*Печем в предварително загрята фурна на 250 градуса.
*Щом са готови, веднага ги напръскваме с малко водичка, намазваме с останалото масло и ги завиваме, за да омекне коричката им. 

Да ви е вкусно!























































Тези уханни малки хлебчета ги поднесох с меко сирене Моцарела, маслинки и зехтин. Не се наложи да добавям нищо повече, те просто си свършиха мигновено. Често меся хлебни изделия и въпреки,че има основна рецепта ( брашно, вода, мая и сол ), не мога да не променя нещичко, макар и малко.







































Няма коментари:

Публикуване на коментар