сряда, 20 февруари 2013 г.

Рибник за празник и делник






























Рибник за празник и делник


Необходими продукти:


300-400 гр. риба по ваш вкус ( хека е чудесен за тази рецепта, защото вкуса му е деликатен, но ако търсите по-изразен рибен вкус може да ползвате скумрия )
1 чаена чаша суров едрозърнест ориз
олио за готвене
1 стрък праз
смляна морска сол на вкус 
смлян черен пипер на вкус
1 лъжичка червен пипер ( може супена, а може и чаена )
1 пакет готово многолистно тесто ( 500 гр. )
1 яйце за намазване на рибника 


















































































Приготовление:


*Сваряваме си ориза отделно в подсолена вода и внимаваме да не го разварим.
*Почистената риба леко посоляваме и с 1-2 супени лъжици олио запичаме на фурната.
*Нарязваме празът на шайби и го изпържваме в малко олио, щом той е готов добавяме черният и червеният пипер.
*Смесваме с готовия ориз и готовата риба, която сме обелили от кожата, почистили внимателно от костите и накъсали на малки парченца. 
*Всичко това доовкусяваме на сол и смесваме само с разбития белтък от яйцето.
*В по-дълбока тавичка, застлана с хартия за печене разпределяме по дъното и стените многолистното тесто. 
*Изсипваме вътре плънката, която се стараем да попритиснем, за да стане по- плътна и покриваме с още многолистно тесто.
*Можете да си изрежете малки рибки от тестото и да украсите повърхността на рибника. Това ще подчертае съдържанието му. 
*Най-отгоре намазваме с разбития жълтък. 
*Надупчваме рибника с клечка, за да излиза парата по време на печене и го поставяме в предварително загрята фурна на 225 градуса.


Да ви е вкусно!























































Готовия Рибник може да сервирате още докато е топъл, но това ястие е хубаво и след като изстине. Една чаша бяло или червено вино ще се впише чудесно, особено, ако е на празничен ден.






















































Приготвям рибника за Никулден, но тъй като не е претенциозна храна, понякога го сервирам и за делничен ден.






































Няма коментари:

Публикуване на коментар