събота, 2 февруари 2013 г.

Зелеви сърмички за Коледа в гювеч с кълцано месо





























Зелеви сърмички за Коледа в гювеч с кълцано месо


Необходими продукти:


1 кг. свинска плешка 
150 гр. едрозърнест бял ориз
1 голям стрък праз лук
3 супени лъжици с връх сушен лук на люспи ( може и без него )
2 равни супени лъжици смлян, червен пипер
1 кафена равна лъжичка смлян, черен пипер
без сол, тъй като зелевите листа са достатъчно солени
1 кафена чашка олио ( около 50-60 гр. )
зелеви листа от кисело зеленце




























Приготовление:


Месото се накълцва на малки хапки с размер около 1 см. - 1,5 см. . Към него изсипваме почистения ориз. Отделно запържваме до омекване в олиото, наситнения праз и сухия лук. Щом са готови, дърпаме съда от котлона и добавяме червени и черния пипер. Разбъркваме и смесваме всичко с месото и ориза.





























За да напълним зелевите листа, имаме два варианта:
Единият е, когато с дървен чук начукваме дебелата жила на листата и навием големи сърми, а другият е, когато изрежем самата жила и разделим зелевият лист на две части.




























За тези сърмички в гювеч, по повод Коледа, аз ги предпочитам по-мънички и повече на брой.
Свиването им, извършвам като в края на всяко листенце, поставям по 1 лъжичка от плънката и   завивам на пакетчета. Подреждам ги, върху няколко зелеви изрезки, с които съм застлала гювеча по дъното. След като подредя плътно сърмичките една до друга, ги завивам и отгоре с листа от зелето. Всичко това затискам с керамична чиния.
Наливам  водичка, която е 3 части на 1 част ориз. Не слагам зелева чорба, защото е много солена, но ако някой обича, може да замени едната част вода със зелев сок. 




























Поставям гювеча в студена фурна, за да не го спукам и слагам на 125 градуса за цяла нощ ( около 8 часа ), след което не отварям похлупака още 2 часа извън фурната. Така 10 часовото ми чакане се възнаграждава с изключително вкусни мънички зелеви сърмички за Коледната трапеза и не само.


Да ви е вкусно!




























Сигурна съм ,че всеки от вас има изпитана рецепта за това традиционно ястие, но аз исках да споделя и моята. 


















































2 коментара:

  1. Ех, ако имаше и едно сосче, в което да си потопиш хлебец...

    ОтговорИзтриване
  2. Тези сърмички бяха за мезенце и ги хапнахме без хляб, най-вече с червено винце. Но винаги може да се спретне едно вкусно млечно сосче.

    ОтговорИзтриване