вторник, 19 февруари 2013 г.

Празнични пилешки вретена в специален сос





























Празнични пилешки вретена в специален сос


Необходими продукти:


5 комплекта пилешки гърди обезкостени, с премахната кожа
брашно за паниране
100 гр. шунка
100 гр пресни гъби
1/2 кубче пилешки бульон или сол на вкус
60-70 гр. кашкавал

За соса:


100 гр. шунка
200 гр. пресни гъби
1/2 пакетче краве масло ( 60 гр. ) 
1 кутийка топено сирене за мазане ( 200 гр. )
3 супени лъжици царевично нишесте
500 мл. вода



























Приготовление на соса:


За да приготвим соса, смесваме в тенджерка - кравето масло, топеното сирене, нарязаната на лентички шунка и гъби на тънки филийки. Всичко това се запържва до стапянето на топеното сирене и се залива с 3 супени лъжици размито натурално царевично нишесте в 500 мл. вода. 
Варим соса и бъркаме непрекъснато да не загори. Щом се сгъсти го оставяме извън котлона да чака за сервиране.



























Приготовление на пилешките вретена:


За приготвянето на вретената е необходимо да разделим пилешкото месо на две части. Всяко едно парче начукваме в найлоново пликче до много тънко, но внимаваме да не го разкъсаме. 
*В единия край на изтъненото месо слагаме по малко плънка, за да стигне за всички вретена.
*Плънката се състои от наситнени гъби и шунка посолени с пилешкия бульон и леко запечени в сух тиган до смяната на цвета им. След изстиването им добавяме и настърган кашкавала. 
*Навиваме на вретено пилешкото и го овалваме в брашно. Подреждаме в тавичка и поръсваме с малко олио.
*Печем до леко порозовяване на месото. Трябва им съвсем малко време при топлинната обработка. 
*Щом вретената са готови, ги изваждаме от фурната и леко намазваме всяко едно с краве масло . После покриваме всичко с фолио и когато дойде време за сервиране вретената няма да са изсъхнали, а ще са запазили своята сочност. 
*Сервираме храната леко топла и полята обилно със специалния сос. 

Да ви е вкусно!




























Пилешкото месо е универсално и за това го предпочитам по празниците, работи се бързо и лесно с него и позволява множество комбинации. 







































Няма коментари:

Публикуване на коментар