неделя, 17 февруари 2013 г.

Сиренки





























Сиренки


Необходими продукти:


1 кг. брашно, може да се наложи още малко за доизмесване
1/2 кубче жива мая ( 20 гр. ) или суха мая ( 7 гр )
1/2 чаена чаша олио
1 кафена чашка вода
1 кофичка кисело мляко ( 400 гр. - 2%)
3 супени лъжици захар ( 2 за тестото и 1 за сместа при намазване преди печене )
2 яйца за тестото + 1 яйце за намазване на сиренките
500 гр. сирене
за поръсване - ким, бял и кафяв сусам




























Приготовление:


*В малка купичка счупете 1 яйце, добавете 1 лъжица от захарта и 1 лъжица от олиото. Разбъркайте всичко добре и си я оставете на страна , да ви е готова  за намазване на тестото.
*Приготвянето на тестото започва с разтварянето на маята в хладка вода, останалата захар и 2 лъжици от брашното. 
*Щом маята шупне, добавете олиото, киселото мляко и разбитите 2 яйца. Смесете всичко и оставете да шупне втори път.
*Следва добавяне по малко пресято брашно и бъркане, докато се получи меко лепнещо тесто. Спрете с добавянето на брашното и оставете всичко да втаса. Щом утрои обема си го доизмесете с още пресято брашно.
*Разделете тестото на три части. Всяка една част разстелете върху работния плот, като не се стараете да е перфектна, а само да приеме приблизително формата на правоъгълник и дебелина около 0.3 см. 
*Сложете на широката страна една дълга ивица натрошено сирене, а после завийте тестото на руло. 
*Самото руло разрежете на по-широки резени с дебелина 3-4 см. 
*Подредете едната част в тавичка, върху хартия за печене. Намажете сиренките с предварително приготвената смес от яйце, захар и олио. После поръсете с ким.
*Другите две разточени кори се обработват по същия начин. Втората кора посипете с бял сусам, а третата с кафяв сусам. 





























*Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса. Печенето е сравнително бързо и трябва да внимавате да не ги изгорите.
*Щом ги извадите от фурната, задължително трябва да покриете сиренките с кърпа и така да ги оставите да изстинат.

Да ви вкусно!




























Рецепта ми се получи от първия път. Доволна съм от резултата. Дано и на вас ви допадне. 











































3 коментара:

  1. Има много интересни рецепти в блога. Но имам една препоръка, ако е възможно да не се показва една снимка няколко пъти, а снимки в процеса на приготвянето. Така ще бъде по-полезно за ползващите рецептите.

    ОтговорИзтриване
  2. А млякото колко е

    ОтговорИзтриване
  3. Кисело мляко 1 кофичка - 400 гр. от 2 %
    1 кафена чашка хладка вода

    ОтговорИзтриване