събота, 16 февруари 2013 г.

Рисувана Коледна торта





























Рисувана Коледна торта


Необходими продукти:


За блата:

6 броя яйца
1 чаена чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена чаша кристална захар
2 прахчета ванилия


За пълнежа:

2 пакетчета желирани бонбонки - зелени и червени, може да са ментови или с плодов вкус
1/2 чаена чаша захар
3 броя яйца
3 супени лъжици натурално царевично нишесте
1 супена лъжица брашно
500 мл. прясно мляко
2 прахчета ванилия
за покритие на тортата - готов захарен фондан ( около 100 гр. )
сладкарски сухи боички за рисуване и четчица 



























Приготовление:

За блата смесваме яйцата със захарта и бъркаме с миксер до образуването на кремообразна смес пълна с въздушни мехурчета. Добавяме пресятото брашно с бакпулвера и отново объркваме всичко, но този път на ръка с едната бъркалка от миксера, за да запазим  максимално въздуха в сместа. Изсипваме готовата смес в малка тортена форма ( 20 см. ), която предварително е постлана с хария за печене  и по стените също, като хартията е по-висока, за да дава възможност при печенето на блата да  бухне спокойно и да запази формата си, без да се разлива настрани. Печем на 170 градуса до готовност. След изпичането  на блата, още докато е във фурната го покриваме с влажно парче плат, до изпаряване на влагата. Щом той се охлади е напълно готов за работа. 

























































За пълнежа на тази торта е необходимо да се издълбае част от средата на блата, като се оформи   купичка в него. 
При издълбаните трохи, добавете двете пакетчета желирани бонбони и си пригответе ваниловия крем.
Сваряването на крема се осъществява на средна степен на котлона. В тенджерка смесваме всички посочени продукти за крема и ги разбиваме на гладка смес, която варим при непрекъснато бъркане, за да не загори сместа  по дъното на съда. Щом крема е готов, го оставяме леко да се охлади и смесваме с трохите и бонбонките. След което всичко се изсипва в издълбания блат. Изравняваме добре с леко притискане, за да улегне навсякъде и след като крема се охлади напълно покриваме тортата с тънко разточения фондан между два найлона, за да не ви лепне по точилката. Изглаждаме с мокри ръце фондана по тортата и изрязваме излишното количество. Рисуването осъществяваме със сладкарски бои. Мотивите са от сърце, а уменията кой колкото може. Ако нещо не ви харесва от рисунките, може да ги измиете с памуче и студена вода. 


Да ви е вкусно!

























































По тази торта може много да се имровизира. Като започнете от самия пълнеж и стигнете до мотивите с които да подчертаете съответния празник. Аз я правих за Коледа на синовете ми и те много и се радваха. Е не мина и без измиване на рисунки, но ми беше доста трудно да подбера мотив, все пак накрая се получи всичко това, а най-важното беше, че лицата на децата светеха в огромни усмивки, докато я разглеждаха преди да я изядат.













































Няма коментари:

Публикуване на коментар