неделя, 10 февруари 2013 г.

Шафранови хлебчета с пълнеж





























Шафранови хлебчета с пълнеж


Необходими продукти:


За тестото:

2 супени лъжици фалшив шафран с връх
4 супени лъжици захар с връх
1 и 1/2 кафена чаша зехтин
1 супена лъжица сол с връх
2 яйца + 1 за намазване
1 цяло кубче жива мая ( 15 гр. ) 
1 пакетче настърган пармезан ( 40 гр. )
1 кофичка кисело мляко ( 420 гр - 2% )
1 и 1/2 чаени чаши вода
около 1 кг. и 800 гр. до 2 кг. ( не го притеглих, за това ви давам мярката на око )
( излизат около 30 малки хлебчета с размера на детски юмрук )

За пълнежа:

Колбас по избор, в случая използвах кренвирши.






















































Приготовление:


Разтваряме си маята с малко хладка вода, добавяме захарта, 2  супени лъжици от брашното и оставяме кашата да втаса. След като маята шупне, я изсипваме в съда за месене и добавяме останалата вода с накиснатия в нея шафран, киселото мляко, двете яйца, зехтина, пармезана и пресяваме част от брашното със солта. Започваме да месим тестото, като постепенно добавяме по малко брашно. Структурата му трябва да е мека, еластична и не лепнеща, тогава вече е готово за обработка. Оставяме го да втаса.  Щом тестото е увеличило два пъти обема си, започваме да късаме парчета с големината на детски юмрук и лекичко ги овъргалваме в брашното.
Без да използваме точилка, разтегляме всяко късче на дълъг фитил, а после го сплескваме към плота. В единия край поставяме от плънката ( в случая парче кренвирш ). Покриваме с малко тесто, така, че да стърчи само единия му край и навиваме тестото на руло. Поставяме в тава на разстояние едно от друго, за да може, хлебчетата да се надуват свободно при печене и да не се слепват. Ако имате възможност, използвайте готварска хартия за печене. 
Намажете ги със смес от разбито яйце, 2 щипки захар и 1 кафена лъжичка олио.
Печете на 250 градуса  в предварително загрята фурна,  до зачервяване на шафрановите хлебчета.
Поднесете ги с купа салата.

Да ви е вкусно!































Обичам да експериментирам с подправките в кухнята си, а шафрана, дори и да не е истински, пак придаде невероятен чар на хлебчетата.










































Няма коментари:

Публикуване на коментар