петък, 1 февруари 2013 г.

ДОМАШЕН ПАСТЕТ С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА
































ДОМАШЕН ПАСТЕТ С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА



Необходими продукти:



1 кг.пилешки дробчета
3 пакетчета краве масло ( общо 375 гр. ) - ( 1 пакетче за дробчетата и 2 пакечета за заливка на готовия пастет )
1 голям морков
3-4 стръка пресен магданоз
10 листенца салвия ( градински чай )
10 стръкчета сушена полянна мащерка
черен млян пипер на вкус
млян сладък бахар на вкус
смлян лют, червен пипер на вкус
1 равна супена лъжица захар
1 супена лъжица балсамов оцет
5 по-малки глави стар лук
2 супени лъжици олио
осоляваме и подсилваме вкуса с 1 кубче пилешки бульон































Приготовление:



*В малко канче стапяме 2 пакетчета краве масло на най-слабата степен на котлона. Това е необходимо, за да може маслото да се избистри, но да не завира. Можете да пуснете 4-5 стръка мащерка и толкова листенца салвия, за да увеличите аромата на пречистеното масло. То е готово щом пяната от повърхността се трансформира в прозрачна жълта мазнина.
* Оставете канчето на страни от котлона.С него накрая ще полеете готовия пастет, за да запечатате повърхността. 
































* За самия пастет наситнете морковите и лука, а после ги задушете само колкото да омекнат в малко краве масло.
* Щом зеленчуците са готови, ги пресипете в друг съд, а в този в който сте готвили до сега, сипете олиото, като изпържите добре почистените и отцедени дробчета. В началото те ще отделят течност, която е добре да излеете. Щом останат по-сухи, добавете 1 пакетче краве маслото, подправките, наситнения магданоз, мащерка и салвия.
* Изпържените дробчета се смесват със зеленчуците и всичко това се блендира много добре. Но за да получите фин пастет е необходимо да го преминете през цедка,  претривайки го. Това е трудоемко действие, но си заслужава резултата.






























* Претритият пастет се разпределя в малки съдинки - например купички за крем карамел, малки чашки или други подобни. Оставя се да отпочине на студено, за около 1 час.
* Пастета се запечатва с леко затоплено масло от това, което е претопено още в началото на рецептата.
* Билките които ви остават може да подредите върху всяка формичка, полята с масло, за аромат и декорация.






























* Готовият продукт се съхранява в хладилник за около 1 седмица.






























* Добре е преди да сервирате пастета, да го оставите малко да постои на стайна температура, за да се отпусне или да го затоплите с гореща вода, като потопите само дъното и страните на съда, така това ще му помогнало да се маже по-леко на филийката, ако е с много гъста структура. 






























* Пастета е много вкусен, въпреки, че е приготвян по спомени. Баща ми си беше майстор на домашняците, гледала съм не един или два пъти да прави пастети от различни продукти, но понеже не помня всичко, често импровизирам върху спомените си.


Да ви е вкусно!










































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар