вторник, 29 януари 2013 г.

Солен кейк





























Солен кейк


Необходими продукти:


5 яйца
500 гр. кисело мляко с по-висока масленост
650 гр. бяло брашно
100 гр. слънчогледово олио
200 гр. сирене
1 равна кафена лъжичка сода бикарбонат
1 пакетче бакпулвер ( 10 гр. )




























Приготовление:


Отделяме в две купи жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците с 1 щипка сол до гъст сняг,а жълтъците с киселото мляко, содата и олиото. 
Добавяме по малко пресято брашно с бакпулвера към жълтъчната смес. Накрая изсипваме и белтъците към всичко останало като разбъркваме.
Натрошаваме сиренето, като го смесваме с тестото внимателно.
Изсипваме съдържанието в предварително намаслена и набрашнена  терин форма.
Печем в предварително подгрята фурна на 200 градуса до изпичането на продукта.




























Това е чудесна закуска, която можем да допълним с чаша айрян. 




























Рецептата е подходяща за по хладните дни тъй като е доста засищаща и калорична, но е толкова вкусна, че аз я включвам често в семейното меню.




























Това е поредната семейна рецепта наследена от свекърва ми, макар през годините да претърпя малки промени по мой вкус.

Да ви е вкусно!

























































































2 коментара: