събота, 26 януари 2013 г.

Ръжени хлебчета с мед и маково семе





























Ръжени хлебчета с мед и маково семе


Необходими продукти:


около1 кг. ръжено брашно
3 супени лъжици зехтин
1 пакетче суха мая ( 7 гр.)
700 мл. вода
1 супена лужица с връх захаросан мед (ако е течен - 2 супени лъжици )
1/2 чаена лъжичка мляна морска сол

За намазване на хлебчетата:


1 супена лъжица мед с малко вода
маково семе за наръсване
около 50-60 гр. ръжено брашно за овалване на тестените хлебчета




























Приготовление:


В неметален съд разтваряме маята, зехтина, 2 супени лъжици от ръженото брашно,1 супена лъжица захаросан мед и 100 мл. хладка водичка ( от общата, която е 700 мл.).
Оставяме кашицата да шупне.
От вече готовата маяна смес, измесваме с пресятото ръжено брашно, солта и останалата  вода, хлебно тесто.
Разделяме тестото на топчици с размерите на яйце.
Овалваме в брашно, а после ги оставяме в тавата за печене, която предварително сме застлали с готварска хартия. Хлебчетата трябва да са на разстояние едно от друго, достатъчно да втасат без да се слепват.
Щом удвоят обема си, ги намазваме с медената вода, посипваме маково семе и правим лек кръстовиден срез.
Спрете за малко действията си и се ослушайте...Ще чуете леко шумолене от това,че малките хлебчета поглъщат медената вода. Не пропускайте този вълшебен момент!...
Печем в предварително загрята фурна на 225 градуса до изпичането им.























































Макар и по-плътни, ръжените хлебчета са много вкусни и по-здравословни.























































Можете да ги поднесете с малко зехтин, мед или да си ги хапнете със сиренце.Чудесно вървят и на гореща супичка.С каквото и да ги съчетаете,все ще се получи добре!























































Да ви е вкусно!










































Няма коментари:

Публикуване на коментар