петък, 25 януари 2013 г.

Малки тиквеничета с медени резени тиква
Малки тиквеничета с медени резени тиква


Необходими продукти за 6 броя тиквеничета:


1 по-малка тиква от сорт ''цигулка''
Използваме половината, която е до дръжката
50 гр.бели стафиди
3 супени лъжици кристална захар
50 гр. олио
кори за баница
50 гр едро натрошени орехови ядки


За тиквените резени:

Другата половина от тиквата, тоест тумбестата част
По 1 лъжичка захар  за всеки резен при печене
По 1 лъжичка захаросан мед при сервиране
Канела за разкош 

Приготовление:


От корите си изрязваме по-големи квадрати с размер приблизително 15см. на 15см.,за да са по-удобни за свиване на тиквеничетата.
В малка купичка  с височина 3-4 см. и диаметър 6-7 см.,намазана с мъничко олио,поставяме 1 квадратче от корите.Намазваме и него с олио,после поставяме второ квадратче.Така повтаряме 6 пъти.
Приготвяме си плънката като настъргваме на едро ренде обелената и заделена част  от тиквата за целта.Добавяме едро натрошените орехови ядки,захарта,стафидите и 2 супени лъжици от олиото.
Поставяме от плънката,която предварително сме разделили на 6 равни части  и притискаме,за да приеме формата на купичката.
След това свиваме стърчащите краища, за да скрият пълнежа и намасляваме отново.Дооформяме си тиквеничетата и ги изваждаме от купичките.Следва подредбата им в тавичка с плоската страна надолу.Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Щом са готови ги оставяме да изстинат и наръсваме с пудра захар и канела.
За тиквените резенчета:

От тумбестата част на тиквата се нарязва с кората на 6 резена, почиства се от семките, наръсва се всяко парче с по 1 лъжичка захар и се препича до зачервяване.След като изстине се поднася с мед и парче тиквениче.


Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар