сряда, 23 януари 2013 г.

Гъби с чубрица и ориз



























Гъби с чубрица и ориз


Необходими продукти:


За направата на това толкова лесно,но много вкусно ястие, ви е необходимо:
50.гр.краве масло
50 гр. олио
1 супена лъжица ронена чубрица
2 супени лъжици сух лук на резенчета 
2 шушулчици кардамон
600 гр. пресни едри гъби
1 чаена чаша (220 гр.) бял едрозърнест ориз 
сол на вкус (аз ползвам смляна морска сол)



























Приготовление:


Колкото и да е лесно ястието,все пак се нуждае от някои правила,за да се постигне максимално вкусен резултат.
Избършете гъбите с кърпа, за да не ги мокрите.
Нарежете първо пънчетата на дебели шайби- около 0,5 см.,а после гъбените шапки на две половини и всяка половина на парчета пак толкова дебели.
Затоплете в тиган маслото и олиото.
Добавете нарязаните гъби и деликатно ги объркайте. Щом пуснат  водата си, оставете за 1 мин. само колкото да си поемат необходимата мазнина. После отцедете в тенджерка всичко, което е отделено от гъбите.
Самите гъби, продължете да запичате в тигана, като им добавите чубрицата. Щом се зачервят по краищата, вече са готови и ги дръпнете от котлона. Посолете с 1 щипка сол, те трябва да запазят автентичния си вкус, за това не ги пресолявайте. 
Време е да приготвим  ориза. В тенджерката с отделената гъбена течност и мазнината, добавяме 2 супени лъжици сух лук и тука  вече посоляваме на вкус, като слагаме и шушулките кардамон, които ще пуснат лека кисела следа, за свежест на това семпло ястие.
Докато си затопляме котлона с мазнината, премиваме добре ориза, за да му изпада брашънцето, после го отцеждаме и леко подсушаваме с кухненска  хартия. 
Изпържваме до ''оцъкляне'' на ориза.
Щом е готов, добавяме само 2 части вода, защото имаме остатъчна течност от гъбите и повече мазнина. Махаме шушулките на кардамона и сервираме. Заради гъбения сос, ориза се оцветява лекичко и вече не е снежно бял, но това му придава нов облик.
Ориза оформяме в чашка и обръщаме в избраната чиния.Отгоре посипваме пържените гъби с чубрица и декорираме с парче лимон.

Да ви е вкусно!
















































































Няма коментари:

Публикуване на коментар