неделя, 20 януари 2013 г.

Ябълкова торта ''Бъдни вечер"

                                                                                             


























Ябълкова торта "Бъдни вечер"

Необходими продукти: 


1 и 1/2 кг. ябълки
1 чаена чаша (220гр.) брашно
1 чаена чаша (220гр.) пшеничен грис
1 чаена чаша (220гр.) захар
100 гр. орехови ядки
1 пакетче бакпулвер (10гр)
1 супена лъжица канела на прах
60 гр. олио

Приготовление:


* Настъргваме ябълките с кората на едро ренде.Разделяме ги на 3 части.
Смесваме сухите продукти на едно място - брашно, захар, пшеничен грис, канела, бакпулвер и натрошените ядки. Разделяме тази суха  смес на 3 части.
*Сглобяването на тортата е простичко пластене.
В кръгла тава с диаметър около 30 см.,застлана с хартия за печене,се поставя основа от едната част настъргани ябълки.Притискаме плътно,за да се образува плодов ред.
Следва разпределението на една част от сухата смес.Нея също я притискаме плътно..
Така подреждаме редувайки ябълки и суха смес.
Завършваме,като напръскваме последната суха смес с олиото.
*Печем в предварително подгрята фурна на 200 градуса.В процеса на печене може да се засили печката на 225 градуса до окончателното изпичане.
Задължително, готовото печиво трябва да изстине.Тогава се обръща върху  повърхност за сервиране с дъното отгоре.
 *Декорирайте по ваш избор.

Да ви е вкусно!































Тази рецепта  ми я даде една възрастна съседка.Отначало ми изглеждаше ,че тортата ще стане много суха и ронлива,но все пак реших  да опитам.Когато я приготвях използвах по-сочни ябълки и се получи страхотен десерт .От тогава до сега мина доста време,но тя вече е част от семейното меню.



2 коментара:

  1. Направих я с конфитюр. Чудесна

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм я приготвяла до сега с конфитюр, но това само ме стимулира да опитам. Мисля си, че захарта трябва да се намали драстично, защото иначе тортата ще стане много сладка, също така е необходимо да се запази пропорционалното количество на ябълките, които ще се заменят със сладкото, както и влажността на продукта, за да не остане суха тортата. Ако не те затруднява би ли споделила по обстойно впечатлението си от крайния продукт. Мисля си, че ще бъде полезно за всички, които искат да заменят ябълките с конфитюр. На мен също ми е любопитно дали се налага да се внесат промените, които изброих.

    ОтговорИзтриване