събота, 19 януари 2013 г.

Квасен,бял хляб с шарена сол.

Добре дошли!


Посрещам ви с хляб и сол по традиция
Квасен, бял хляб с шарена сол.


Продукти:

          300гр. бял квас
          400гр. хладка, неваровита вода (може да е купешка изворна)
          около 1кг. бяло брашно ( може да ви е нужно още малко за доизмесване )

Приготовление:

         * В не метален съд пресяваме брашното поне два пъти. Изсипваме към вече пресятото брашно хлебния квас и изворната вода. Омесваме тесто, ако е необходимо пресяваме още брашно и доизмесваме. Щом хлебното тесто е готово оформяме желаните хлебчета, в случая багети.

          * Оставяме да втасат веднъж, колкото да се надуят лекичко и премесваме тестото отново, като си добавяме по малко пресято брашно. Разстиламе всяко парче и посипваме в единия край тънка ивица от шарена сол с чубрица. Превиваме тестото така, че да похлупи подправките. Притискаме леко с пръсти и поръсваме втора ивица,после пак я похлупваме. При третото и последно превиване не слагаме от шарената сол.

          * От двата края на рулото стискаме с пръсти да се съберат като питка. После търкаляме с длани за да разтеглим отново на фитил и така повтаряме няколко пъти, като събираме тестото на питка,а после го разтегляме.

          *  Когато сме сигурни, че отвътре шарената сол вече е полепнала и багетата е оформена, набрашняваме кърпа, като подреждаме 1 хлебче, разделяме с кърпа, 2-ро хлебче и така докато подредим всички багети с разстояние между тях за да втасват свободно. Това ще е второто и последно втасване.

           * След няколко часа на топличко и покрити, втасалите хлебчета се подреждат в тава с набрашнена повърхност и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна.
       
  * Щом квасеният хляб е готов се оставя да изстине покрит с кърпа. Хубавото на този хляб е, че може да престоява без да плесенясва и си запазва хранителните и вкусови качества за по-дълго време макар, че изсъхва, но тогава пък можете да го ползвате като добавка на други храни. 
  * Поднесете го с паничка шарена сол, зехтин, сирене или каквото вие си обичате и му се насладете.

Да ви е вкусно!Хлебен квас:

 

 За направата му са необходими: 


      Брашно - може да е бяло, пълнозърнесто, ръжено, лимецово

      Чай от хмел, само при първия път, когато захващате кваса, иначе ще стане много горчив, евентуално може да добавите липа при хмеловите шишарки за по-мек вкус или да направите кваса само с брашно и вода, която е не варовита или бутилирана изворна, но при всеки подхранващ сеанс, когато"храните" кваса се добавя вода, а не хмелов чай.

  Подхранване:


 В стъклен, пластмасов или дървен съд, тоест не метален, се забърква следната смес:


   * 1 кафена чашка брашно по желание (бяло, ръжено или друго) се смесва с 1 кафена чашка студен хмелов чай или можете да заместите само с вода, която не е варовита или още по-добре с изворна ( бутилирана, купешка ).

   * Размесете добре кашицата с не метална бъркалка. Консистенцията трябва да е по-гъста от боза и по-рядка от кексово тесто. Квасът стои на стайна температура.

    * Белият се прави около7 дни, а ръженият около 4-5 дни. 

    * Покрийте го с парче плат за да диша и всеки ден трябва да се грижите за него като го "храните". 

     * "Храненето" на кваса става, като прибавяте по 1-2 супени лъжици от съответното брашно и долу-горе толкова вода. 

     * Ако квасът отдели вода, добавете брашно. Ако пък стане много гъст, просто го разводнете. 

     * Разбърквайте го по 1-2 пъти на ден. Наблюдавайте да не прекипи, защото може да излезе от съдa.

     * Квасът е готов щом образува по-големи мехурчета, надигнал се е и мирише лекичко на кисело. Не се притеснявайте ако направи коричка, можете да я разбъркате. 

     * Вече можете да месите с него хляб. 

     * Не хвърляйте квас! Ако сте отгледали по-голямо количество от това, което ще ползвате, го сгъстете с малко брашно и направете мини питки. Питките трябва да са тънки като палачинки, след което ги изсушете на стайна температура, докато станат като камъчета. Съхранявайте ги в хартиена кесия или платнена торбичка, за да дишат, но на сухо място, което ще ги предпази от мухал. Така винаги, когато ви затрябва за в бъдеще квас, можете да разтваряте по няколко питки във вода, с добавка на малко брашно и само след няколко часа ще имате активен квас за месене.


Така изглеждат белия и ръжен квас, готови за месене:


Това са хмелови шишарки:
2 коментара:

  1. Аз съм имала удоволствието да вкуся не едно от хлебчетата на Сиси и могат да кажа, че всички те не само изглеждат прекрасно, но и имат невероятен и неповторим вкус и аромат.
    (Милена)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Миленче! Радвам се, че хлебчета ми, са ти донесли наслада на небцето и сетивата!

    ОтговорИзтриване